Elke gemeente in Nederland heeft een eigen vlag. Zo dus ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeente is ontstaan op 1 januari 2006 en de vlag is een paar maanden later werd er een gemeentelijk wapen en daaruit afgeleide vlag van de gemeente Utrechtse Heuvelrug toegekend. De beschrijving van het blazoen luidt als volgt:

“Gevierendeeld door een kruis van zilver, het eerste kwartier van sabel, beladen met een leeuw van zilver, getongd, genageld en gekroond van goud, de overige kwartieren van keel, beladen met een zuil, een lelie en een rad, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee maal drie parels.”

Dit wapenschild is een combinatie van de veel oudere wapenschilden van de gemeenten die fuseerden om de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug het leven in te roepen.

De zilveren leeuw

In het eerste kwartier van het wapen bevindt zich een zilveren leeuw met een gouden tong, nagels en kroon. Dit komt oorspronkelijk van het wapen van Driebergen-Rijsenburg wat weer de oorsprong kent in het wapen van Driebergen.

De gouden zuil

De gouden zuil is een verwijzing naar het wapen van Leersum. Deze gemeente heeft een wapen bestaande uit drie gouden zuilen en een barensteel.

De gouden Franse lelie

De gouden Franse lelie is gebaseerd op het wapen van Amerongen. Dit is namelijk een zilveren bande met 3 lelies. De kleuren zijn echter zilver en keel. Keel is in de heraldiek een ander woord voor rood. Dit wapen is op zijn beurt weer verwant aan het wapen van de Heerlijkheid Amerongen. Hierbij zijn de kleuren precies omgedraaid, namelijk een achtergrond van keel (rood) en de lelies in het zilver.

Het gouden rad

Het gouden rad in het vierde kwartier is een verwijzing naar zowel het wapen van Doorn als het wapen van Maarn, die beide op hun wapenschilden gouden raden afgebeeld hebben.

Pin It on Pinterest